760 cabriolet
04/11
2005
760 cabriolet
Heren,
Het vervolg van de ontwikkelingen rond de 760 cabriolet...
3 November was het zover, de dag waarop de definitieve keuring plaats vond van de cabrio bij het testcentrum van de RDW in Lelystad.
Er worden bij dit soort ombouw van de wagen drie proeven uitgevoerd; Een torsieproef waarbij de de hoekverdaaing van de carosserie wordt gemeten bij belasting op twee diagonale hoekpunten, een doorbuigtest en een weggedragtest.
Voor die dag had ik een 1-dagskenteken aangevraagd en kon zodoende zelf de wagen van Maastricht naar Lelystad rijden. Het was die dag mooi weer dus dat was boffen en kreeg onderweg natuurlijk door sommige weggebruikers veel bekijks, met name van een bestuurder van een Renault Megane cabriolet die ook zonder kap reed maar wel plots heel erg sip en teleurgesteld leek te zijn van zijn bedrijfswagen. Hij tweedeurs, ik vierdeurs en stukken langer. Ik merkte een en ander op van zijn frustratie, en trapte het gaspedaal naar de kickdown terwijl ik naast hem reed. Ik weet het... Ik kon het niet laten en deze V6 heeft veel power.
Maar OK, de resultaten van die dag:
Torsieproef. Bij deze proef werd de verdraaing van de carosserie gemeten op acht punten van de carosserie van voor tot achter. De deuren of portieren werden hierbij geopend; immers zij mochten geen bijdrage leveren aan de stijfheid van de carosserie. Dit had men mij niet van te voren verteld en ik had thuis geen metingen of testjes uitgevoerd met opstaande portieren. Slik! Dat was overwacht en ik hou niet zo van deze zaken op zo'n crusiaal moment. Ik voelde mijn hart in mijn keel kloppen bij het uitlezen van de eerste meetgegevens maar deze lagen ver onder de maxiumum toegestane waarde. Ik kan u vertellen dat ik op dat moment een stuk gerust gesteld was! De torsieproef was dus prima.
Doorbuigtest. Gemener dan ik dacht. Hierbij wordt de wagen geladen tot zijn maximum toegstane massa opgegeven door de fabrikant. In dit geval 1950kg, zeg maar 2 ton dus. Daarbij moeten alle deuren nog normaal open en dicht kunnen. Hierbij worden kleine jarrycans gebruikt gevuld met kiezels en afgewogen op 20kg per stuk in de wagen gelegd. De RDW, ook niet op zijn achterhoofd gevallen, brengt het gewicht zoveel mogelijk in het midden van de wagen aan, dus tussen de voorstoelen en de achterbank. NIETS wordt aangebracht in de kofferbak!! Erger kun je je het niet voorstellen; 2 ton in totaal. Dat betekent dus dat er tussen 500 en 600kg lading wordt aangebracht in het 'interieur', zoveel mogelijk in het midden. Pffff... Ook deze test viel goed uit, hoewel ik wel aan de naden van de deuren kon zien dat de carosserie enigszins doorboog... Maar goed, de deuren konden nog worden bediend. In orde dus.
Hoewel ik het meest vreesde voor de torsieproef bleek achteraf de doorbuigtest mij behoorlijk zwaar uit te vallen met name doordat onze Volvo's zo zwaar beladen mogen worden en de lading bij deze test met 'de botte bijl' zoveel mogelijk in het midden wordt aangebracht. De fabrikant vermeldt immers niets over de verdeling van de lading... Als u dus van plan bent ook een cabrio te willen bouwen raad ik u aan om iets meer aandacht aan de doorbuiging te besteden dan ik had gedaan. Ik richtte mij bij aanbrengen van versteviging alleen op de torsie en niet zozeer op doorbuiging. Maar ja... Wie laadt er nu 600kg in zo'n cabrio en nog wel in het midden?
Weggedrag. Bij deze proef wordt de wagen uitgespeeld op het baancircuit van Lelystad. Men maakt wat slalommen en hoge snelheidstesten met scherpe bochten. De testrijder was sneller terug dan hij van te voren had gezegd en ik dacht daarom dat er misschien iets mis was met de motor? Volgens de coureur ging de rit van een 'leiendakje'. Het geval wil wel dat ik bij de cabrio verlengde reactiestangen had aangebracht zoals toegepast bij Volvo taxi's. Deze geven de Volvo een neutraal stuurgedrag waardoor hij bochten stukken gemakkelijker neemt in plaats van behoorlijk onderstuurd te zijn. Dit scheelt echt enorm veel had ik opgemerkt onderweg naar het Lelystad. De wagen snijdt gewoon beter door de bochten.
De proeven namen totaal een dikke drie uur in beslag. Achteraf viel de torsieproef dus enorm mee, terwijl daar mijn grootste zorg lag en terecht want torsie is moeilijk en lastig. De doorbuigtest daar en tegen zag ik als een formaliteit die echter anders uitpakte dan verwacht vanwege het behoorlijke toegestane totaalgwicht van de Volvo en de extreme verdeling van het laadgewicht tijdens de test.
Het is nu wachten op het nieuwe kenteken. En mooi weer natuurlijk.
Groeten en tot ziens op een van de activiteiten.
Robert